Finnjollen på OS för sista gången 2020! (Publicerad 2018-11-06)
Under EM i Helsingfors i juli 2011, fick undertecknad den stora äran att provsegla Johan Tillanders Devoti / SWE 736 på klassiskt OS-vatten.
Nämligen "samma vatten" där Finnjollen debuterade som Olympisk enmansjolle vid OS i Helsingfors 1952.
Vid OS-seglingarna 2020 i Enoshima, Japan - är Finnjollen med på OS-programmet för 18 gången... och tyvärr för sista gången i de Olympiska sammanhangen!
Även om detta är en mycket tråkig nyhet, så är det en helt enastående prestation av en snart 70-årig konstruktion!

Vid World Sailings möte i USA under vecka 44 2018, beslutades det att Finnjollen försvinner från OS-programmet 2024.

Finnjollen konstruerades 1949 av Uppsalaseglaren Rickard Sarby. En konstruktörs-tävling var utlyst - att till OS i Helsingfors 1952 få fram en ny Olympisk enmansjolle.
I september 1950 seglade de sju tävlingsbidragen uttagningsseglingar i Helsingfors. Sarbys tävlingsbidrag som han kallade "Fint", vann nästan alla seglingar och de Finska arrangörerna valde "Fint" till den nya Olympiska enmansjollen. De önskade i och med detta, att den skulle heta Finnjolle.
Där har vi förklaringen till namnet Finnjolle.

När den värsta chocken hos alla Finnjolleseglare världen över lagt sig, kommer förhoppningsvis många seglare ändå att se Finnjollen, som en fortsatt viktig segeljolle för utveckling av duktiga seglare världen över.

Eftersom Finnjollen har så stor spridning världen över, så som den idag har - därför är jag övertygad att Finnjolleklassen ändå i framtiden kommer att må bra och många kommer att fortsätta segla den.

Som en positiv konsekvens (det gäller att se det positiva) att Finnjollen 2024 ramlar ur OS-programmet, kommer bland annat Finn Gold Cup (VM för Finnjolle) få en ännu högre status. Detta borde även det vara en garant, att det fortfarande är intressant för många att segla Finnjolle.
Vi som gillar Finnjollen, ska verkligen inte låta oss nedslås, utan med tillförsikt se in i framtiden.

När Starbåten efter 2012 ramlade ur OS-programmet, var det många som trodde det var slutet för "Staren", som idag i allra högsta grad är en mycket välmående klass.
Så tror jag att det också kommer att bli för Finnjollen!

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Johan Tillander
Bilder
    
GOTT NYTT FINNJOLLEÅR!GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!Stödjande medlem i SFFSvenska Mästerskapen för Finnjolle 2018Segling på is - en vinteraktivitet2024 Finnjollen ramlar ur OSFler bilder önskas till hemsidan!Finn jolle sælgesPhoto FINNish - 60 years of FINN SAILING
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2019 Finnjolleförbundet