"Fint" premiärseglar i Uppsala 1950 (Publicerad 2018-01-04)
Här har vi en förmodligen helt unik bild, som visar när Rickard Sarby premiärseglar "Fint", som efter uttagningsseglingar i Helsingfors i september 1950, vann nästan alla race över de andra 6 tävlingsbidragen. Syftet med dessa uttagningsseglingar, var att utse en ny Olympisk enmansjolle till OS i Helsingfors 1952.
Efter att "Fint" blivit utsedd som den nya OS-jollen, ville de Finska arrangörerna att den skulle få namnet Finnjolle. Där har vi förklaringen till namnet Finnjolle!

Det var en konstruktörstävling utlyst för att få fram en ny Olympisk enmansjolle till OS i Helsingfors 1952. Rickard Sarby konstruerade "Fint" 1949 och under vintern 1949/50, byggde Rickard tillsammans med sina bröder Johan och Ernst - den allra första Finnjollen.

Bengt Eklund som tog denna bild stod på UKF,s brygga och fotograferade Rickard när han seglar "Fint" för allra första gången.
Sonen Björn, har haft vänligheten att skicka denna bild, samt bifogat följande text:
"Här får du kopia på de bilder min far tog. Jag är relativt säker på att det är taget utanför Uppsala Kanotförening i Uppsala då Rickard var aktiv i den klubben och även min far var medlem där under den här tiden. Det är min fars noteringar som finns på baksidan av ett av fotona: "Fint", (Finnjolle) "Jungfrusegling". Rickard Sarby vid rodret.
Jag har skickat dessa bilder till Sjöhistoriska museet också.

Svenska Finnjolleförbundet riktar ett stort tack till sonen Björn Karjel, som skickat oss bilden och texten.
Ett stort tack riktar vi också till Tonny Nyrén, som hjäpt till med fotobearbetningen!

Ps. I och med nästa OS i Enoshima i Japan 2020, är Finnjollen med för 18:e gången. Vilket är helt fantastisk! Det vi vet idag, är att Finnjollen ännu en gång finns med på OS-programmet vid OS 2024.

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Bengt Eklund
Bilder
    
2019 Finn Class CalendarÅrets manlige seglareFler bilder önskas till hemsidan!Utveckling av Svensk FinnjolleseglingKSSS Olympic Class Regatta 2018Fredrik Lööf Europamästare 2018Fler bilder önskas till hemsidan!Sola Cup i Karlstad 2018Sola Cup i Karlstad 2018
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2018 Finnjolleförbundet