”Seglare Minns” nr 38 (Publicerad 2015-03-19)
”Seglare Minns” nr 38 (18 mars 2015) i ”Tranebergsstugan”, Stockholm
Ett drygt sextiotal intresserade seglare hade kommit till ”Seglare Minns”, anordnat av SSF Historiska Utskott, för att lyssna till Magnus Ohlin och Lennart Persson som med ledning av Börje Larsson berättade om sina framgångsrika karriärer inom svensk segling.
Åhörarna fick ta del av minnen, bekännelser och anekdoter från ett flertal av världens seglingsarenor och det bjöds på många skratt under kvällen.
Båda dessa framgångsrika seglare har, liksom många andra av seglingens världsstjärnor, seglat Finnjolle under sina karriärer vilket tyder på att finnjollesegling med dess utmaningar fungerar som en mycket bra utbildning för seglare på alla nivåer.
Det var även ett flertal välkända Finnjolleprofiler med Arne Åkersson i spetsen som bänkat sig i salongen och som nickade igenkännande när Magnus och Lennart beskrev hur det var att träna och tävla i Finnjollen på 70-talet.
En av Finnjolleklassens framgångsfaktorer, enligt Magnus och Lennart, var att det var många deltagare på Finnjolleregattorna i Sverige och hundra startande var inte ovanligt på de större regattorna.
Deltagarantalet samt att det rådde en stor öppenhet kring trim och teknik mellan seglarna i klassen medförde att det var många som fick bra fart på sina båtar och konkurrensen var stenhård.
Som representant från Svenska Finnjolleförbundet var Stefan Fagerlund på plats och passade på att uppmärksamma Magnus och Lennart för deras framgångsrika gärningar inom svensk finnjollesegling.
Från förbundet överlämnades varsin halvmodell av Finnjollen till Magnus och Lennart som tacksamt tog emot detta tecken på uppskattning.
Stefan passade på att informera om att SM-seglingarna för Finnjolle i år firar 60 år och att årets mästerskap kommer att genomföras i Falun, Dalarna, samma landskap som för övrigt stod som värd för det första mästerskapet 1955, den gången i Rättvik.
Under sin berättelse om Finnjollesegling beskrev Lennart den numer internationellt kända regattan ”Punchcupen” som han lyckats vinna inte mindre än två gånger.
Han beskrev inte bara själva seglingen utan även de former under vilka seglingen genomförs samt de efterföljande festligheterna och prisutdelningen som på den tiden var något alldeles extra.
Vid överlämnandet av halvmodellerna sade Stefan att han förstås visste att Magnus vunnit ”Finn Gold Cup”, en fantastisk bedrift i sig, men att det är lite oklart vilket som kräver mest, en seger i ”Gold Cup” eller två raka segrar i ”Punchcupen”.
Denna jämförelse väckte en hel del munterhet i församlingen och kvällen avslutades med en rungande applåd för Magnus och Lennart.
Bilden visar fr v. Arne Åkersson, Magnus Ohlin, Börje Larsson och Lennart Persson

Seglarhälsningar Stefan Fagerlund / SWE 22
Ledamot Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Stefan Fagerlund
Bilder
    
Gott Nytt År!Björn Allansson / SWE 6Förvaring under vintern av vår FinnjollarSvensk Finnjollesegling mot en ny säsong... 2016!God fortsättning på julhelgen!Svenska Seglarförbundet önskar God JulDevoti 2004GOD JUL och GOTT NYTT FINNJOLLEÅR! Svenska Mästerskapen i Nynäshamn 2012
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2024 Finnjolleförbundet

Anders Lundströms gata 13, 169 73 Solna

Kontakta oss via e-post info@finnjolle.se